Hürriyet

5 Kasım 2010 Cuma

Pi filmi


Evrende herşey matematikle ilintilidir. Ünlü matematikçimiz Cahit ARF şöyle der; "Gün gelecek sosyal olayların hepsi de matematiksel olarak ifadesini bulacaktır." 
Pek çok insanın aksine matematiği severim. Herşeyin sayılarla ilgili olduğuna inanırım. Böyle düşündüğüm için Pi filmini seyretmek benim için kaçınılmaz oldu.
Daha önce Requiem for a Dream 'in yönetmenliğini yapan Daren Aranofsky'nin filmi olan Pi, 1998 ABD yapımı bağımsız bir filmdir. 1998 Sundance Film Festivali'nde En İyi Yönetmen ödülünü almıştır. 
Aranofsky çok düşük bir bütçeyle (60bin dolar ve büyük bölümü ailesi ve arkadaşları tarafından karşılanmıştır), çektiği filmi, gerilimin etkisini arttırmak ve bir kabus havası yaratmak için siyah beyaz çekmiştir ve David  Lynch filmlerinin etkisini yakalamayı başarmıştır. Filmin müziklerini ise Clint Mansel yapmıştır. 

Filmin Konusu: Max, sosyal hayatı neredeyse hiç olmayan, matematik konusunda dahi bir bilgisayar uzmanıdır. Neredeyse tüm zamanını ev yapımı süper bilgisayarı "Euclid"in başında geçirmektedir. Max'e göre üç temel prensip vardır: 1- Matematik doğanın dilidir. 2- Her şey rakamlarla ifade edilebilir ve anlaşılabilir. 3- Doğada bazı kalıplar vardır. Max'in amacı da bilgisayarı yardımıyla doğadaki bu kalıplara ulaşmaktır.
 
Çalışmaları sırasında 216 haneli gizemli bir sayı ile karşılaşır. Yahudi bilimadamları Tanrı'nın isminin 216 haneli bir sayıdan meydana geldiğini düşünmektedirler. Tanrı'ya inanmayan Max, akıl hocası Sol'a danışır ve onun da Pi sayısını araştırırken 216 haneli bir sayı ile karşılaştığını öğrenir. Hocası Sol'un aksi yöndeki tüm ısrarlarına rağmen, Max her ne pahasına olursa olsun bu sayının sırrını çözmek istemektedir.
Yönetmen Darren Aronofsky
Yapımcı Randy Simon, Eric Watson, Scott Franklin
Senarist Darren Aronofsky, Sean Gullette, Eric Watson
Müzik Clint Mansell
Oyuncular Sean Gullette
Mark Margolis
Ben Shenkman
Pamela Hart
Görüntü yönetmeni Matthew Libatique
Kurgu Oren Sarch
Yapım yılı, ülkesi 1998, ABD
Süre 84 dakika
Dil İngilizce




Hiç yorum yok: